2014. január 16., csütörtök

2014 első fotója

Kicsit megkésve, de először is BÚÉK mindenkinek!
Elég sok fotós terv van az idei évre, remélem minél többet sikerül majd megvalósítani.

Decemberben rengetegszer voltam kint terepen, nem is mindig fotózni, de igyekeztem minél több időt kint tölteni. Még mindig a rókákat kergettem, ha fotó nem is készült, látni azért sokszor sikerült.

Szóval mielőtt az idei első fotót megmutatnám, itt van még két kép decemberről:

December 30-án még kinéztem arra a területre, ahová mostanság járok. Még sötétben elindultam kocsival, hatalmas köd volt, alig láttam valamit. Kicsit több időbe telt, mire kiértem, de továbbra is alig lehetett látni. Na mondom ebből se lesz sok, kb felesleges volt kijönni. Egy közeli tölgyes mellett álltam meg és találtam egy igen szép fát, bár ő is alig látszott a ködben.

Aztán a napkeltével kicsit átértékelődött minden. A ködös táj gyönyörűen nézett ki és egyre jobban nőtt a látótávolság. 2 őzet pillantottam meg, amikor már odáig is elláttam:


Őzhorizont


De a legjobb csak ezután jött! Amikor már a kocsi felé tartottam, hogy tovább megyek, akkor láttam meg ezt a nagyobb csapatot. A háttérből egy traktor érkezett a közelben lévő földre, ő riasztotta fel a legelésző őzeket és készült el ez a ködös-hajnalos-őzes-rohanós fotó, remélem átadja azt a hangulatot, amit kell!


Hajnali vágta

Hát ezek lennének 2013 utolsó képkockái, nézzük miként kezdődött az új év!


Január 10-ig négyszer voltam kint terepen, hátha most jön a róka...hát nem. Igazából volt, hogy fényképezőt se vittem, csak had lássam már a területen! Közben egy KMNP-s természetvédelmi őr, aki egyben vadász is mondott egy területet, ahol sűrűn látja a ravaszdit, ide majd még kinézek párszor. Egyszer mentünk ki ide, akkor őzek voltak, de tényleg ígéretesnek néz ki...Fajokra egyébként nem lehetett panasz, háromszor láttam parlagi sasokat, kétszer rétisast, még egy gatyás ölyv is beesett, de a vörös róka továbbra is várat magára. Vagyis remélem inkább rám! Na vissza a január 10-hez. Kimentem naplemente előtt a tölgyeshez, amerre ugattak a rókák, reménykedve, hogy legalább szürkületben látni sikerül egyet. A válasz ismét nem. De volt ami kárpótolt ezúttal. Miközben a területet pásztáztam folyamatosan, libahangokat hallottam közeledni. Nem sokkal később meg is láttam őket, egy nagy lilik csapat repült az éjszakázó területükre és hatalmas szerencsémre pont a Hold felé vették az irányt, ahogy kiszúrtak, tehát íme 2014 első fotója:


Holdraszállás - Nagy lilikek (Anser albifrons)

2 megjegyzés:

 1. Szép napot,
  Ahhoz képest, hogy település közeli "vadfotózást" művelsz, találtam jó néhány említésre méltó képet. Ügyes, fő a kreativitás.
  Üdv

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Örülök, hogy így látod! Azóta felhalmozódott elég sok kép, majd hamarosan írok egy újabb bejegyzést. Dévaványán élek egyébként, csak Szegeden tanulok. Itthon nem kell messzire menni a természetért és a vadakért, Szeged azért más dolog. Köszi!

   Törlés

Télidő / A csapda / Vidrák nyomában

__________ Télidő __________ "… a róka is furfangos állat, de a vidrának inasa sem lehetne." Ezzel a Fekete Istvá...